Skip to content

Házasság felbontása

A házasság közös megegyezéssel történő felbontása esetében az ügyvéd szerepe elsősorban a felek közötti egyezség létrehozására, és az egyezség, a bíróságra beterjesztendő keresetlevél írásba foglalására, valamint a perbeli képviseletre terjed ki.

Ha a felek közös megegyezéssel válnak, az eljáró Bíróság legfeljebb két tárgyalást tart. A bírósági eljárási illeték jogszabályban meghatározott fix összegű. Ami azonban általában ezeknél is fontosabb: a válóperes eljárás során az érintetteknek nem kell válaszolni a kapcsolatot érintő érzékeny kérdésekre, így a felek nem kerülnek kényelmetlen vagy kellemetlen helyzetbe az eljárás során. A jogszabály azonban konkrétan rögzíti, hogy a feleknek közös megegyezéses válás, közös megegyezéses válóper esetén mely kérdésekben kell egymással kötelezően megállapodni. Ezek a kérdések – döntően – a közös kiskorú gyermek, vagy gyermekek jövőbeli sorsával, a szülők velük összefüggő jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatosak.


Főszabály szerint, meg kell állapodni a közös kiskorú gyermek vonatkozásában a szülő felügyeleti jog gyakorlása, a külön élő szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, és a gyermek tartása kérdésében.

Továbbmenve a jogszabály további kérdések rendezését is kötelezővé teszi, így megállapodás szükséges a házastársi közös lakás használata és erre vonatkozó igény esetén a házastársi tartás vonatkozásában is.

A házasság közös megegyezéssel történő felbontásának főbb előnyei közé sorolandó, hogy az eljáró Bíróság nem firtatja a részleteket, a felek elkerülhetik a kellemetlen, érzékeny kérdéseket.

A közös megegyezéses válóper, a házasság felbontásának folyamata ezen túlmenően jóval rövidebb, akár maximálisan két tárgyalást tart a bíróság a felek elválasztása érdekében. Ennek következtében a válóperes eljárás költségei lényegesen kisebbek, mint tényállásos válás esetén.

Tekintettel arra azonban, hogy a felek több kérdésben is eltérő állásponton lehetnek, így a tényállásos válóper arról ismeretes, hogy a felek között megegyezés nem jön létre, a bíróságnak kell a tényállást teljes körűen felderíteni, és ennek alapján döntést hozni, mely során több, akár érzékeny kérdésre is válaszolni kell a válóper során a bíróság előtt. A felek között az egyébként sem békés viszony a válóperes eljárás alatt elmérgesedhet. A válóperes eljárás ebben az esetben hosszú ideig elhúzódhat, és ezzel arányosan növekednek a költségek és kiadások is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük